Alejandra Moreno

Wie is Alejandra Moreno

Studies

-Nationale Conservatorium van Muziek van Mexico (master).

-Instituto Superiore di Studi Musicali ‘Luigi Boccherin’ (master) in Italië.

-Koninklijk Conservatorium te Brussel in België (postgraduaat).

-Institut Royal Supérieur de Musique et Pedagogie (Pedagogische aggregaat AESS, momenteel nog bezig) in België.

Talen

Als klassieke gitarist hou ik van het geven van concerten voor alle soorten publiek. Enerzijds trad ik op verschillende plaatsen in mijn land op, maar anderzijds had ik ook de mogelijkheid om concerten in de Verenigde Staten, Brazilië, Italië, België en Nederland te geven. Als lerares zoek ik nieuwe methodologieën om gitaar en muziekles te geven gebaseerd op de studie van methodes om les te geven en op de psychologie van de opvoedkunde, toegepast op muziek. Dit laatste interesseert me ook heel erg en ik leer daar graag in bij.

Job (studies of andere situatie)

Professionele concert muzikant, muziek en gitaardocent.

STEAM specialisatie

Muziek

Hoe is jouw interesse voor jouw STEAM specialiteit ontstaan?

Als klassieke gitarist hou ik van het geven van concerten voor alle soorten publiek. Enerzijds trad ik op verschillende plaatsen in mijn land op, maar anderzijds had ik ook de mogelijkheid om concerten in de Verenigde Staten, Brazilië, Italië, België en Nederland te geven. Als lerares zoek ik nieuwe methodologiën om gitaar en muziekles te geven gebaseerd op de studie van methodes om les te geven en op de psychologie van de opvoedkunde, toegepast op muziek. Dit laatste interesseert me ook heel erg en ik leer daar graag in bij.

Migratie verhaal

Ik verliet mijn land in 2016. Ik had de droom om in Italië te gaan studeren, waar er een sterke traditie van klassieke gitaar bestaat. Ik wilde de wereld waar de klassieke muziek ontstond – mijn grootste passie – leren kennen. Ik zocht ook betere professionele kansen, omdat de situatie in mijn land zo ingewikkeld is, dat de plaats die aan kunst wordt toegeschreven, bijna vergeten wordt, niet door het volk, maar door de overheidsinstellingen, die geen goede kansen geven aan professionele kunstenaars. Ik kwam, gedreven door het verlangen van continue bijscholing, gecombineerd met de zoektocht naar professionele kansen, twee jaar geleden in België  terecht. Ik kon géén van de drie talen spreken en kende niemand. Zo kam ik op het Koninklijk Conservatorium van Brussel aan, dit was één van de meest moeilijke audities die ik in mijn leven deed. Ik moest leren en mij snel kunnen aanpassen. Mijn familie en in het bijzonder mijn moeder, was diegene die in mij geloofde en die me in die tijd haar volledige steun gaf, ook al heb ik haar al bijna twee jaar niet in persoon gezien. Het is ook al vier jaar geleden sinds ik mijn land de laatste maal bezocht. Misschien is de grootste en de moeilijkste opoffering die ik maakte, het ‘fysiek’ weg zijn van mijn moeder, mijn familie en mijn land.

Wat geef je macht/kracht? waardoor voel je je machteloos?

Wat me kracht geeft kan herleidt worden tot twee dingen, mijn moeder’s eindeloze liefde en mijn passie voor muziek. Dit zijn de twee elementen die me helpen de balans in mezelf te herstellen wanneer de demonen van mijn eigen onzekerheid me achtervolgen.
Ik voel me, meer en meer verloren, de laatste tijd, wanneer ik merk hoe hard de regels soms zijn voor hen die van landen komen die geen deel uitmaken van de Europese Gemeenschap. De schoolkosten zijn zeer hoog en er wordt heel wat papierwerk vereist ivm de toelatingen, zo moet men ook gelijkwaardigheid behalen van de vreemde diploma’s bv (Dit jaar heb ik bv heel wat problemen ivm de hernieuwing van mijn verblijfskaart die nog steeds niet helemaal in orde is). Kortom, alle administratieve zaken, die we moeten indienen, werken soms verstikkend en het coronavirus maakte alles nog erger.

Om meer te weten over haar werk:

Bekijk haar CV

Youtube channel

 

Wil jij ook deel uitmaken van dit project?

Gelijkaardige portretten